Ейдетика на уроках психології, або як запам’ятати без меж

На уроках психології в 11 класі гімназії при вивченні теми «Пам’ять як психічний процес. Прийоми мнемотехніки», які проходять в тренінговому кабінеті, створеному за підтримки Федерального Уряду Німеччини, учні мали змогу потренуватися з розвитку пам’яті.

У сучасній школі учням для запам’ятовування і переказу пропонується великий обсяг інформації. Працюючи з дітьми, вчителі, зазвичай, спираються на логічне мислення і механічну пам’ять. Останнім часом все більшої популярності набуває система ейдетики — пам’яті без меж. Грецьке слово ейдос означає «образ». Ейдетизм — це споконвіку властива людині здатність яскраво уявляти собі предмет, якого немає в полі нашого зору.

Методи ейдетики побудовані на простих принципах:

Уява + позитивні емоції = засвоєна інформація.

Радісна, весела атмосфера.

Мобільність і доступність ігрового матеріалу.

Поділ інформації, відповідно до особливостей кожної дитини.

Головними інструментами ейдетики є робота з асоціаціями та акровербальна техніка.

Асоціація (лат. associo — з’єдную, зв’язую) — поняття, що виникає при згадуванні іншого. Асоціація в психології — це суб’єктивний образ об’єктивного зв'язку між предметами і явищами, фізіологічною основою якого є тимчасовий нервовий зв’язок.

Асоціації відіграють важливу роль у будь-якому процесі навчання. Одна річ спричиняє іншу, тому асоціації допомагають упорядковувати всі елементи інформації. Свідомо вигадуючи якісь асоціації й відшукуючи їх у заздалегідь передбачених випадках, ми тим самим підсилюємо контроль над записом інформації в пам’яті, тому шанси на спогад зростають.

Отже, можна бути впевненими, що навчання із застосування ейдетичних прийомів позитивно впливає на розвиток усіх розумових й психічних процесів дитини, сприяє становленню самоконтролю й самооцінки, що підвищує грамотність учня, зменшує кількість помилок, концентрує увагу, зміцнює пам’ять.

Практичний психолог гімназії: В.І. Горулько

/Files/images/2018/veresen_2018/20180914083913.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА «ПОЛОГІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ«ОСНОВА» ПОЛОГІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ПОЛОГІВСЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Запорізька область, м. Пологи, вул. Щаслива, 83/МТС,2

Тел.:(06165) 50006, 23815

e-mail: pologyschool3@gmail.com

Дата останньої зміни 05 Квітня 2024

Цей сайт безкоштовний!